Petten

Petten ligt aan de voet van de 5,5 km lange Hondsbossche Zeewering en heeft 1500 Strand en zeeweringinwoners. Op de grens van het duingebied De Pettemer Duinen (34 ha) en de Hondsbossche Zeewering ligt het huidige, vierde dorp, dat dateert uit 1946. Het eerste dorp werd verzwolgen door de zee, ook het tweede dorpje ging grotendeels verloren door overstromingen en het derde dorp werd in de tweede wereldoorlog afgebroken. In 1946 werd begonnen met de wederopbouw. In het verleden vertrokken walvisvaarders vanuit Petten. De begraafplaats uit die tijd is bewaard gebleven en onlangs gerestaureerd. Ook de Engelandvaarders begonnen hier hun reis. In 1989 vierde Petten haar 1250-jarig bestaan. De naam Petten vindt zijn oorsprong in de drie putten die daar ooit hebben gestaan. Pet betekende put. De putten zijn dan ook nog steeds te vinden in het wapen van Petten.  

Duinen en Pettermer BosTegenwoordig biedt Petten bezoekers zee, strand, duin en talrijke voorzieningen. Evenals in voorgaande jaren, ontving ook Petten de Blauwe Vlag. Een onderscheiding van de Europese Unie, voor een schoon en veilig strand. Petten biedt voldoende mogelijkheden voor een strandvakantie en goede fiets en wandelmogelijkheden. Het is een goede uitvalsbasis om andere dorpen in de omgeving o.a. Schoorl en Callantsoog te bezoeken. Ook steden als Alkmaar, Schagen en Den Helder zijn een bezoek waard. Vanuit Den Helder kunt u ook met de boot overvaren naar Texel. Tussen Petten en Camperduin, in de Harger- en Pettemerpolder, ligt het natuurreservaat “De Putten”. Dit reservaat is in het midden van de 19e eeuw ontstaan en bestaat in werkelijkheid uit putten, die toen zijn gegraven. De dijkenbouwers van de Hondsbossche Zeewering gebruikten kleigrond om de dijken te verhogen en te verstevigen. De gaten die zo ontstonden heten kleiputten. De Putten bevat brak water, een mengsel van zoet regenwater en zout zeewater, dat diep onder de dijk doorsijpelt. Brak water bevat veel voedsel en is daarom geliefd bij veel vogelsoorten, zoals trekvogels. Dit gebied is goed te zien vanaf de Hondsbossche Zeewering. 

Petten biedt de toerist tal verblijfsaccommodaties, restaurants, winkeltjes en voldoende activiteiten voor een vakantie aan de Noord-Hollandse kust.